Maximum van 2 uur beeldschermwerk vervallen

Per 1 januari jl. is de verplichting in het Arbobesluit om beeldschermwerk maximaal 2 uur achter elkaar te laten duren, komen te vervallen. Beeldschermwerk moet nu op gezette tijden worden afgewisseld door ander werk of een pauze, zo bepaalt het gewijzigde Arbobesluit. De absolute norm van maximaal 2 uur beeldschermwerk is door de overheid afgeschaft, omdat deze norm niet meer past bij de huidige manier van werken. Er wordt vaak met een desktopcomputer gewerkt, maar tegenwoordig werkt men ook met tablets, mobiele telefoons en laptops. Hiermee wordt niet altijd aan een bureau gewerkt en de werktijd is ook niet altijd van 9 tot 5 uur.

Afwisseling bij beeldschermwerk

Oog- en stressklachten zijn een aantal risico’s die beeldschermwerk met zich meebrengt. Klachten aan armen, schouders en nek kunnen ook door beeldschermwerk worden ontwikkeld. Heel actueel is het risico van langdurig zitten wat de laatste jaren duidelijk is geworden, iets wat beeldschermwerk in de regel met zich meebrengt. Afwisseling van beeldschermwerk met ander werk of een pauze is nodig om deze risico’s te beperken. Om werkgevers en werknemers te ondersteunen bij de inrichting van de werkplek heeft TNO een checklist ontwikkeld: ‘Beter achter je schermen’.

Kom in beweging!

Beeldschermwerk gaat vaak gepaard met langdurig zitten aan een bureau. Een zit-stabureau kan een van de oplossingen zijn voor de risico’s van langdurig zitten. Omdat langdurig staan ook klachten met zich mee kan brengen, is goede voorlichting daar wel bij nodig. Al met al is het vooral belangrijk dat werknemers met veel zitwerk regelmatig in beweging komen en niet te lang in één houding blijven zitten of staan. Een advies van deskundigen is bijvoorbeeld om niet langer dan 1 uur achter een zit-stabureau te staan.

 

Zoeken