Partners krijgen straks hele week betaald verlof bij geboorte baby

Met de nieuwe Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) krijgen partners bij de geboorte van een baby meer dagen vrij. Momenteel krijgen vaders na de bevalling nog 2 dagen betaald verlof, maar dat wordt vanaf volgend jaar een week.

Na de geboorte van de baby kunnen partners in het eerste half jaar straks ook nog eens 5 weken extra geboorteverlof krijgen. Tijdens dat verlof hebben partners recht op een uitkering van 70% van het loon. Ook adoptie- en pleegzorgverlof voor ouders wordt verlengd, van 4 naar 6 weken. De verlofmogelijkheden voor partners worden hiermee veel ruimer. Partners kunnen ervoor kiezen om de week geboorteverlof meteen na de bevalling op te nemen, maar dat kan ook naar keuze ergens in de eerste 4 weken na de geboorte.

Het wetsvoorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet ervoor zorgen dat meer en langer geboorteverlof voor partners normaal wordt. De situatie nu is dat partners recht hebben op 2 dagen betaald geboorteverlof, waarna ze aansluitend 3 dagen ouderschapsverlof kunnen opnemen. Dat is echter meestal onbetaald, waardoor er niet veel gebruik van wordt gemaakt. Minister Koolmees heeft de Wet ter consultatie voorgelegd tot 16 maart.

Zoeken