Mogelijk onvoldoende arbeidsbeperkten om banenafspraak te halen

Dit is een uitspraak die werd gedaan door risicoadviseur Aon. Om de banenafspraak te kunnen behalen stellen zij dat er tegenwoordig te weinig ‘passende’ arbeidsbeperkten zijn. Een van de oorzaken is de herbeoordeling van Wajongers. Wajongers zonder duurzaam arbeidsvermogen verdwijnen sinds 2015 namelijk uit het ‘doelgroepregister’.

Banenafspraak maar deels haalbaar
De banenafspraak bepaalt dat werkgevers verplicht zijn om jaarlijks extra banen te creëren voor arbeidsbeperkten. De gestelde aantallen werden in 2016 behaald door werkgevers in de marktsector, maar niet door overheidswerkgevers. Zij gaan mogelijk strengere maatregelen ondervinden. Risicoadviseur Aon geeft aan dat zonder aanpassing van de wet de afspraak onhaalbaar is.

Geslonken doelgroepregister
Aon trekt de conclusie ‘onhaalbaar’ op basis van een analyse van het doelgroepregister. In dat register wordt bijgehouden hoeveel mensen binnen de voorwaarden van de banenafspraak vallen. Sinds eind 2015 is dat register geslonken door de herbeoordeling van Wajongers. Een berekening van Aon wijst uit dat met voortzetting van de afslanking van het register, iedere arbeidsbeperkte in 2018 een baan moet hebben. Een onmogelijke opgave aldus risicoadviseur Aon.

Zoeken