Wetsvoorstel flexibele AOW afgewezen

Het wetsvoorstel van Tweede Kamerlid Klein voor flexibilisering van de AOW is afgewezen door de Tweede Kamer. Het voorstel hield in dat werknemers de keuze zouden krijgen om hun AOW-uitkering eerder of later dan de AOW-gerechtigde leeftijd in te laten gaan.

Bij goedkeuring van het initiatiefwetsvoorstel hadden werknemers hun AOW-uitkering maximaal twee jaar eerder en maximaal vijf jaar later dan de AOW-gerechtigde leeftijd kunnen in laten gaan, waarmee de AOW-uitkering dan omlaag of omhoog zou gaan.
Argument van de Kamer voor de afwijzing is vooral dat werknemers met een zogenoemd zwaar beroep ervoor zouden moeten kunnen kiezen om eerder met pensioen te gaan. Doordat veel van deze werknemers een laag inkomen hebben, is het voor hen juist niet mogelijk om hun AOW-uitkering te verlagen.
Vakbond FNV is het met de Tweede Kamer eens. Werknemers zouden volgens de vakbond vanaf hun zestigste een doorwerkbonus moeten krijgen. Met het dit geld wordt het wel mogelijk om hun AOW-uitkering eerder aan te vragen.
De Kamer is overigens wel akkoord met een onderzoek naar de toegevoegde waarde van een flexibele AOW, waardoor een flexibele AOW nog niet helemaal van de baan is.

Zoeken